- 1/1
Utstillingen «Ulvetider» på Norsk skogmuseum Baard Næss
Målgruppe: Ungdomsskole og videregående skole
Dato:3.-6. november 2020. Vi kan også gjøre denne temadagen på forespørsel.
Varighet: kl. 10:00 - 13:30
Gruppestørrelse: ca. 60 elever.
Pris: kr 60,- per elev, skoleavtale gjelder
Hvorfor er folk så uenige om ulv? Hvilke konflikter har oppstått på grunn av økt antall ulv i Norge? Hvordan oppleves det om samfunnets tiltak ikke strekker til? I presse og sosiale medier kommer sterke synspunkter om ulv fram. Er det lett å mene, og tør vi si det vi egentlig mener?
For å møte disse dagsaktuelle problemstillingene har museet laget et undervisningsopplegg som tar utgangspunkt i konflikter rundt ulv i Norge. Metoder som brukes i konflikthåndtering, er anvendbare også i ulvekonflikten. Stikkord er konfliktdemping og dialog.
Hva? Undervisningsopplegget er tredelt. Gjennom omvisning formidles ulvens historie i Norge, ulvens biologi og forvaltning. Det blir gjennomført en konfliktanalyse og vi ser på hvem som bestemmer og kan påvirke om antall ulv vi har i Norge. Ungdommen skal også lære å snakke sammen om ulv på en ordentlig måte. Dette lærer de igjennom ulike dialogøvelser. Undervisningsoppleggets er utarbeidet i samarbeid med Nansen Fredssenter.
Mål: At ungdommen skal lære om dialogarbeid sett i sammenheng med økologi, forskning, forvaltning og de samfunnsmessige utfordringene knyttet til ulv i Norge.
- 1/1
For ytterligere informasjon kontakt oss på e-post: booking@skogmus.no, eller på telefon 62 40 90 40.
Læreplanmål undervisningsopplegget berører
Naturfag
Forskerspiren:
· forklare betydningen av å se etter sammenhenger mellom årsak og virkning og forklare hvorfor argumentering, uenighet og publisering er viktig i naturvitenskapen (10. trinn)
· identifisere naturfaglige argumenter, fakta og påstander i tekster og grafikk fra aviser, brosjyrer og andre medier, og vurdere innholdet kritisk (10. trinn)
· skille mellom resultater og påstander og diskutere kvaliteten på metoder og framstilling av egne og andres data og tolkninger (Vg1)
· drøfte dagsaktuelle naturfaglige problemstillinger basert på praktiske undersøkelser eller systematisert informasjon fra ulike kilder (Vg1, Vg3)
Mangfold i naturen/Bærekraftig utvikling:
· gjøre rede for celledeling og for genetisk variasjon og arv (10. trinn)
· observere og gi eksempler på hvordan menneskelig aktivitet har påvirket et naturområde, undersøke ulike interessegruppers syn på påvirkningen og foreslå tiltak som kan verne naturen for framtidige generasjoner (10. trinn)
· undersøke en global interessekonflikt knyttet til miljøspørsmål og drøfte kvaliteten på argumenter og konklusjoner i debattinnlegg (Vg1)
Samfunnsfag
Utforskeren:
· vise korleis hendingar kan framstillast ulikt, og drøfte korleis interesser og ideologi kan prege synet på kva som blir opplevd som fakta og sanning (10. trinn)
· reflektere over samfunnsfaglege spørsmål ved hjelp av informasjon frå ulike digitale og papirbaserte kjelder og diskutere formål og relevans til kjeldene (10. trinn)
· identifisere samfunnsfaglege argument, fakta og påstandar i samfunnsdebattar og diskusjonar på Internett, vurdere dei kritisk og vurdere rettar og konsekvensar når ein offentleggjer noko på Internett (10. trinn)
· skape forteljingar om menneske frå ulike samfunn i fortid og notid og vise korleis livsvilkår og verdiar påverkar tankar og handlingar (10. trinn)
· utforske aktuelle lokale, nasjonale eller globale problem og drøfte ulike løysingsforslag munnleg og skriftleg med presis bruk av fagomgrep (Vg1, Vg2)
Geografi:
· undersøkje korleis menneske gjer seg nytte av naturgrunnlaget, andre ressursar og teknologi i Noreg og i andre land i verda og drøfte premissar for berekraftig utvikling (10. trinn)
· undersøkje og diskutere bruk og misbruk av ressursar, konsekvensar det kan få for miljøet og samfunnet, og konfliktar det kan skape lokalt og globalt (10. trinn)
Samfunnskunnskap:
· gjere greie for korleis ulike politiske parti fremjar ulike verdiar og interesser, knyte dette til aktuelle samfunnsspørsmål og argumentere for eige syn (10. trinn)
· gje døme på kva samarbeid, medverknad og demokrati inneber nasjonalt, lokalt, i organisasjonar og i skolen (10. trinn)
Politikk og demokrati:
· utforske og diskutere korleis ein kan vere med i og påverke det politiske systemet gjennom å bruke ulike kanalar for påverknad (Vg1, Vg 2)
· diskutere omgrepa økonomisk vekst, levestandard, livskvalitet og berekraftig utvikling og forholdet mellom dei (Vg1, Vg2)
Valgfaget Demokrati i praksis, m.m.