Hopp til hovedinnhold

Den lange vandringen - rein og mennesker gjennom 500 000 år
- Foredrag av Reidar Andersen

Mennesket og reinsdyret kom til Europa omtrent samtidig. Fredag 8. august, på De nordiske jakt- og fiskedagene, forteller Reidar Andersen om den menneskets og reinsdyrets lange vandring og sameksistens fram til i dag. Han stiller seg spørsmålet om vi nærmer vi oss slutten på den felles vandringen?

Foredraget finner sted i museets auditorium og inngår i messebilletten.

De nordiske jakt- og fiskedagene Norsk skogmuseum
08. aug. 2025
13.00 Auditoriet
Steinaldermann som jakter villrein

Den lange vandringen

Reinsdyret og mennesket kom til Europa omtrent samtidig. Siden den tid har det vært en lang vandring - for både mennesket og reindyret  Reidar Andersen kommer til De nordiske jakt- og fiskedagene for å holde foredrag om temaet, og stiller seg spørsmålet om den lange vandringen snart er over. 

Foredraget finner sted i museets auditorium og foredraget inngår i museumsbilletten. 

To slekter – en felles ½ million år lang historie

De kom til Europa omtrent samtidig de to.

Reinen gjennom en kronglete vei fra Sør-Amerika, via Nord-Amerika og Beringia lengst øst i Russland, før den krysset Uralfjellene, og kunne starte sin vandring sørvestover inn i Europa.

Mennesket derimot, startet i Afrika, og kom inn i Europa lengst i sør. Den ene tilpasset et liv omgitt av snø og is, den andre helt avhengig av varme fra en stekende sol. En påstand om at to så forskjellige arter skulle knytte sterke bånd og bli gjensidig avhengige av hverandre, ville gitt høye odds. Men slik ble det!

Gjennom mer enn 500 000 år er det store flokker av vandrende rein som holder tre ulike menneskearter i livet når klimaforholdene er som tøffest. Et titalls ganger presser kulde og isbreer menneskene sammen i små istidsrefugier, og hver gang er det rein som fortæres i lyset av de flammende bålene.

I dag bidrar en stadig varmere klode og tap av leveområder til at det er reinen som står i fare for å forsvinne. Nå er det den som trenger hjelp fra menneskene. Det er tid for rollebytte i fjellet.

Mennesker og rein er som organismer flest. De kan reagere på endringer i miljøforhold på bare tre ulike måter; de kan bevege seg til nye områder, tilpasse seg de nye miljøforhold eller dø. Historien om Homo slekten og reinen inneholder eksempler på alle disse. Reinen er dyrerikets vandrer par excellence, og vil til enhver tid oppsøke områder med de gunstigste miljøforhold.

Den første reinjegeren vil i sin iver etter å tilpasse seg miljøforholdene utslette seg selv, men gi opphav til to nye arter reinjegere. Den ene – Neandertaleren - vil ikke greie å tilpasse seg miljøforholdene, og dør. Den andre – oss moderne mennesker - vil ikke bare tilpasse seg miljøforholdene, den vil i stor grad også endre miljøforholdene.

Nærmer vi oss slutten på den lange vandringen?

  • Bokomslag med tittelen Den lange vandringen, rein og mennesker gjennom 500 000 år. Av Reidar Andersen og Olav Strand
    1/1
Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2