Økt interesse for nålebinding

Under De nordiske jakt- og fiskedagene har Hedmark husflidslag og det nasjonale fagutvalget for tre stått for ulike aktiviteter og demonstrasjoner på Håndverkstorget. Torsdag ble det arrangert nålebindingskurs.

  • Nålebindingskurs på De nordiske jakt- og fiskedagene 2017.
    1/1
    Nålebindingskurs på De nordiske jakt- og fiskedagene 2017. Bård Løken

Katja Kålheim fra Agder-museet, også kjent fra NRK-serien Anno, holdt kurs for tolv ivrige kursdeltagere. Nålebinding er en gammel håndverksteknikk som gir sterke og holdbare plagg. Nålebinding ble gjerne brukt for å lage votter til skogsarbeiderne, strikkede votter var nemlig ikke alltid slitesterke nok. Teknikken er eldre enn både strikking og hekling, sier Kålheim.

Kålheim er en engasjert kurslærer, og er svært opptatt av å holde håndverkstradisjonen i hevd. Ved å arrangere kurset lærer hun opp tolv nye tradisjonsbærere.

Kursdeltager Laila Bækkevold, som også er formidlingsleder ved Glomdalsmuseet, er opptatt av videreføringen av håndverket. 
-Det handler om at noen må lære håndverket for at det skal læres videre, sier hun.

Kurset startet torsdag morgen med at kursdeltagerne spikket en bjørkenål, som de bruker til nålebindingen. Nålene kan lages av ulike materialer, for eksempel bein fra sau og ku. 

Ingvild Kvarstein Punsvik er skredder av yrke, og hun har reist fra Kongsvinger for å delta på kurset. Hun har startet å binde ei barnelue. Hun mener at nålebindingsteknikken er en voksende trend i "det levende historie-miljøet", hvor mange er opptatt av å gjenskape vikingtiden. Håndverkstradisjoner er en viktig del av dette miljøet. 

Husflidskonsulent Arild Larsen var svært fornøyd med deltagelsen på kurset, og håper å få til flere håndverkskurs under De nordiske jakt- og fiskedagene neste år.   • En kursdeltager viser nålebinding under kurset som ble avholdt under De nordiske jakt- og fiskedagene 2017.
    1/1
    En kursdeltager viser nålebinding under kurset som ble avholdt under De nordiske jakt- og fiskedagene 2017. Bård Løken /Norsk skogmuseum.