Hopp til hovedinnhold

Grundsetmartn 2024

Fredag 8. mars til søndag 10. mars arrangeres Grundsetmartn, en 400 år lang tradisjon i Elverum. Sammen med Glomdalsmuseet arrangerer vi Gammalmartn på rådhusplassen.

  • Svarthvitbilde av Gutt som spiser sukkerspinn. Har har på seg strikkeklær og lue med hvit bord. I bakgrunnen står en gammel buss
    1/1

En 400 år lang tradisjon...

«I Elverum, der hvor veiene møtes fra Østerdalen i nord, fra Hedmarken i vest, fra Trysil og Dalarne i nordøst og fra Solør og Värmland i sørøst, møttes folk i flere hundre år hver vinter i mars måned til marked.»Grundsetmart’n var i sin glanstid «Østerdalens karneval» – det var årets store hendelse. Markedet brakte folk sammen, hadde stor kulturell betydning og var vesentlig i varehandelen. De dominerende varer på Grundset marked har gjennom tidene vært:- Skinn, smør, ost og vilt fra Østerdalene- Korn, mjøl, brød, lefse fra Hedemarken- Hester – særlig fra Gudbrandsdalen- Tørrfisk og salt sild fra Møre og Romsdalen- Husflidsprodukter fra Toten – blekktøy, kobbersaker, messing og treskjærerarbeid.- Kaffe og sukker, tøy og klær fra byenes kjøpmenn- Jernvarer fra Värmland. I dag er det nok litt andre varer som er dominerende. Kom i «gammeldags» stemning med Norsk skogmuseum og Glomdalsmuseet på rådhusplassen under martn. 

  • To menn står foran en salgsbod hvor det er utstilt motorsag. Bildet er i svarthvit og er tatt på 60 tallet
    1/1
  • 1/1