Branntårnets vokter

Møt en av profilene ved De nordiske jakt- og fiskedagene:

Gotmar Rustad - alias vokteren i branntårnet på Norsk skogmuseum. Mange kjenner han som skuespiller i andre sammenhenger, nå spiller han brannvokteren Tobias for å inspirere barna til å tenke brannvern.

  • Skogvokter Tobias kikker skremt opp fra kikkerten etter å ha oppdaget et mulig branntilfelle i skogen. Foto: Bård Løken /Anno Norsk skogmuseum (Foto/Photo)
    1/1
    Skogvokter Tobias kikker skremt opp fra kikkerten etter å ha oppdaget et mulig branntilfelle i skogen. Foto: Bård Løken /Anno Norsk skogmuseum

Hvem er du?

- Jeg jobber som selvstendig næringsdrivende, og tar på meg ulike underholdningsoppdrag.

Rustad er allerede en velkjent skuespiller i vandreteateret «Agn og åte» , som spilles på museet hver sommer.

- Mange kjenner meg også som skuespiller i enmannsforestillingen «En akevisitt», som spilles ved Løiten Brænderi, og som er sett av over 150 000 besøkende, forteller Rustad.

Hva er din rolle på De nordiske jakt- og fiskedagene?

- Jeg spiller Tobias i tårnet, vokteren i museets kopi av brannvakttårnet fra Haukenesfjellet i Rømskog. Forsikringsselskapet Skogbrand og Midt-Hedmark brann og redningsvesen har en stand på utsiden av tårnet, hvor de tilbyr barn å bli «skogens brannvokter».

Han lover at de som kommer opp i tårnet får valuta for pengene når de møter brannvokteren.

- Å være brannvakt kunne være kjedelig. Da var det fint å ha en bok å lese i, en kortstokk og et munnspill, sier Gotmar før han drar frem munnspillet og spiller en liten snutt.


Friluftsmannen

  • Gotmar Rustad, alias Tobias i tårnet for anledningen, leder an en fin samtale med barna om skogens betydning. Foto: Bård Løken /Anno Norsk skogmuseum. (Foto/Photo)
    1/1
    Gotmar Rustad, alias Tobias i tårnet for anledningen, leder an en fin samtale med barna om skogens betydning. Foto: Bård Løken /Anno Norsk skogmuseum.

Kan du fortelle om hva du husker best fra De nordiske jakt- og fiskedagene?

- Det er et vanskelig spørsmål fordi jeg besøker arrangementet hvert år. Jeg er veldig glad i å fiske, og benytter muligheten til å se på utstyr og handle. Siden jeg skal være brannvokter i år rekker jeg ikke å handle så mye, sier han med et lurt smil.

Hva engasjerer deg?

Jeg er glad i det yrket jeg har, og jeg synes det er moro å underholde andre. Naturvern er viktig. Politikk og historie, ja, egentlig alt som skjer rundt meg engasjerer.

Hva foretrekker du? Friluftsliv, jakt eller fiske?

Fiske er det morsomste. Da jeg var barn var jeg opptatt av jakt. Vi holdt skogen fri for ekorn, og solgte mengder av gråverk til en buntmaker i Oslo. Skogsfugljakt var også spennende.

Telt eller hytte?

- Jeg svarer begge deler. Jeg er glad i å bo i telt. Å komme seg unna hverdagen er stas!