Ser vi skogen for bare trær?

Er det for mye fjord og fjell, og for lite skog i markedsføringen av Norge som turistmål? På Prestøya kan du under årets jakt- og fiskedager bli bedre kjent med Finnskogen som turistdestinasjon.

 • Fredag var det en strålende jakt- og fiskedag. Jentene koser seg blant tretoppene på Prestøya og i tretoppteltene til Finnskogen Adventures. Foto: Bård Løken/ Anno Norsk skogmuseum. (Foto/Photo)
  1/1
  Fredag var det en strålende jakt- og fiskedag. Jentene koser seg blant tretoppene på Prestøya og i tretoppteltene til Finnskogen Adventures. Foto: Bård Løken/ Anno Norsk skogmuseum.

Mange har hørt om Finnskogen, men hvor er det?

DNT Finnskogen og omegn, Finnskogen Natur- & Kulturpark, Finnskogen Adventures, Gjesåsen klatrepark, Finnskogen friluftsråd, Norsk folkehjelp, Finnskogen NaKuHel og Mjølner speidergruppe fra Elverum skaper liv på Prestøya. Standen Opplev Finnskogen ønsker å inspirere flere til å benytte seg av Finnskogen som turistmål.  

Finnskogen er skogsområdene som strekker seg som et grønt belte langs både den norske og den svenske riksgrensen. En viktig attraksjon er den 20 mil lange Finnskogleden, en grønn tråd fra Eidskog i sør, til Søre Osen, Trysil i nord. 

Finnskogen er ikke bare skog, det er også ro og et svært rikt kulturliv i området. Kulturen er preget av skogfinsk og norsk kultur smeltet sammen. Finnskogen er et friluftseldorado hvor mulighetene for jakt og fiske er mange. Hvis du vil, kan du faktisk gå i dagevis uten å møte ett eneste menneske.

Mellom tretoppene
Ole Jonny Grongan representerer firmaet Finnskogen Adventures. Hans mål er at flere skal få ta del i de unike naturopplevelsene på Finnskogen.

- Fjordene og fjellene i Norge er spektakulære, men det er det grønne beltet langs riksgrensen også, sier Grongan.

Han viser frem tretoppteltene, som er stilige, grønne telt festet med lastestropper mellom trær i passe avstand. I et tretopptelt er du skjermet for både mygg og regn. God komfort legger til rette for en god natt mellom tretoppene.  

Det er ikke bare under årets arrangement at det har vært overnattingsgjester i tretoppteltene. Firmaet har gitt flere Oslo-firmaer unike naturopplevelser i det han kaller et firluftseldorado.

Tretoppteltene gir en annerledes overnattingsopplevelse. Finnskogen Adventures tilbyr tilrettelagte turer for grupper.

- Konseptet er smaksopplevelser basert på lokale råvarer fra utmarka, og overnatting i tretopptelt. Kanskje er det flere bedrifter i vårt lokalområde som vil slippe reiseavstand, og som vil benytte seg av tilbudet, håper Grongan.

 • På Prestøya kan du få mer informasjon om Finnskogen på standen Opplev Finnskogen. Kanskje du vil kjøpe kortreiste produkter fra Finnskogen? Foto: Bård Løken /Anno Norsk skogmuseum. (Foto/Photo)
  1/1
  På Prestøya kan du få mer informasjon om Finnskogen på standen Opplev Finnskogen. Kanskje du vil kjøpe kortreiste produkter fra Finnskogen? Foto: Bård Løken /Anno Norsk skogmuseum.

Finnskogen Natur- & Kulturpark på din «bucketlist»?

Finnskogen Natur- & Kulturpark trengs for å styrke Finnskogen. Finnskogen er en av Norges største og vakreste skoger, den er rik på historie og kultur som en ønsker å vise frem til både nasjonale og internasjonale gjester. Målet er at Finnskogen skal bli et enda mer attraktivt besøksmål.

Suzanne Palmqvist, daglig leder i Finnskogen Natur- og Kulturpark på svensk side mener at det har blitt en økt interesse hos turistene for både skog og ro.

- Det er ikke nødvendigvis storbyer som drar mest, vi ser «back to nature» som en ny trend. Mange turister synes det er eksotisk at en kan sitte på en stubbe, og at man er alene i skogen. Dette tar vi som bor her for gitt, forteller Palmqvist.

Hvorfor er det nødvendig med en egen park?
- Parken er en paraply for lag, foreninger og bedrifter. Den fungerer som en samlende kraft for alt som skjer. I Europa finnes det over 1000 slike parker, så dette konseptet er ikke unikt for Norge og Sverige. Mange har slike parker på sin «bucketlist», altså en liste over ting du ønsker å gjøre før du dør!

Palmqvist forteller at parken bygger på den skogfinske kulturen. I dag er Finnskogleden en viktig turistattraksjon, og leden baserer seg på det store nettet av stier som skogfinnene brukte til ferdsel mellom torpene.  

- En del av den videre strategien for å utvikle Finnskogen blir å utvikle overnattingstilbudet langs leden. Mange vil både ha en god middag på kvelden, og transport av ryggsekken, sier Palmqvist.

Stien er godt merket, og kartheftet er en god guide til vandringen, så det er bare å ta seg en tur langs Finnskogleden!

Årets aktivitet

Opplev Finnskogen ble kåret til "årets aktivitet" under arrangementet. Vi gratulerer med en velfortjent pris!

 • Mentz Åsen fra Venberget, Lundersæter. Løping av never. (Foto/Photo)
  1/1
  Mentz Åsen fra Venberget, Lundersæter. Løping av never. Tore Fossum /Norsk Skogmuseum.