Begeistret Kronprinsen

Begeistringen var stor da den spektakulære utstillingen om fotosyntesen, Det fantastiske treet, åpnet på Anno Norsk Skogmuseum. - Jeg har aldri sett noe lignende, og er veldig imponert, sa kronprins Haakon etter å ha besøkt utstillingen.

H.K.H. Kronprinsen sa han ville vurdere å ta med barna hit hvis de var på disse kanter, og uttrykte stor begeistring over det han så.

- Jeg tror at Det fantastiske treet vil bidra til å gjøre det gøy å lære om hvordan skogen fornyer seg og om prosessen som er grunnlaget for alt liv, sa Kronprinsen.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale stod for den offisielle åpningen. Også han ga uttrykk for å være imponert, og viste til at kunnskap om fotosyntesen er viktig for å forstå skogens rolle i et klimaperspektiv.


  • Dag O. Hessen (Foto/Photo)
   MEKTIG IMPONERT: Professor i biologi, Dag O. Hessen sa at utstillingen er helt i forkant av utviklingen, og at den på en unik måte formidler verdens viktigste prosess: fotosyntesen. Bård Løken, Anno museum

  Unik arena for læring

  Professor i biologi, Dag O. Hessen, var en av talerne under åpningen. Han gav Kronprinsen, Statsråden og øvrig publikum en innføring i verdens viktigste prosess, fotosyntesen, og skogens rolle i et klimaperspektiv på 10 minutter. Etter åpningen innrømmet han at han var litt misunnelig på Anno Norsk Skogmuseum, som har fått en så flott og god utstilling.

  - Absolutt alle bør se denne utstillingen. At skoleklasser bør komme hit er åpenbart. Her kan de oppleve og lære om fotosyntesen på en helt annen måte enn noen lærer kan formidle med plansjer. 

  Etterpå bør barna ta med sine foreldre! sa Hessen, og understreket at utstillingen ikke bare appellerer til å lære hva fotosyntesen er, men til refleksjon om hva den betyr for oss og økosystemet.

  Faglig kvalitet

  Norsk institutt for bioøkonomi har vært en faglig støttespiller og kvalitetssikrer i prosjektet, og direktør Alvhild Hedstein uttrykte ikke så rent lite stolthet over nettopp det i sin tale. –Tusen takk for at vi fikk være med!

  Søbakken skolekor og musikerne Erik Lukashaugen og Annar Byunderhold med musikk fra skogen, og var med å skape en fin ramme rundt arrangementet. 

  Fungerende adm.dir. i Anno museum, Stig Hoseth, takket selvsagt alle involverte i prosjektet, ikke minst prosjektleder Ida Kristine Teien og konseptutvikler Ole Martin Lislevand. Økonomiske støttespillere fikk også en velfortjent takk, både fra næringsliv og offentlig forvaltning.

  Om utstillingen

  Utstillingen «Det fantastiske treet» forteller om hvordan treet blir til, og at fotosyntesen er grunnlaget for alt liv. Bladene er verdens beste solfangere, og utstillingen forteller hvordan fotosyntesen skjer i bladet. 

  Trærnes magiske evne til å forvandle luft til sukker forklares på en ny og spennende måte. For å vise hvor spektakulær fotosyntesen er har vi lagd en 9 meter lang lysende akrylvegg som viser snittet av et blad. Midt i utstillingen står en 7,5 meter høy treskulptur laget av 10.000 meter aluminiumsrør, og 740 blomster og blader med hukommelsesmetall – selve Det fantastiske treet.