Ukas bilde fra våre samlinger

Vi glemmer ikke gamle skihelter! Jo og Gjermund Eggen fra Engerdal ble begge tatt ut til VM på ski i Holmenkollen i 1966. Mesterskapet startet ganske skuffende for dem begge, men Gjermund kom sterkt tilbake og vant gull på både 15 km, 50 km og i stafetten. Fotografen Kjell Søgård besøkte tvillingbrødrene i hjembygda før mesterskapet. Ukas bilde viser Jo og Gjermund i en arrangert treningssituasjon. (Uke 8)

 • Gjermund og Jo Eggen på ski i Engerdal 1966.
  1/1
  Gjermund og Jo Eggen på ski i Engerdal 1966. Kjell Søgård/ Norsk skogmuseum /

Slide-show: Ukas bilde

Bla i ukas bilde. Ukas bilde blir et nytt tilbud til vårt publikum i 2017. Hver uke finner vi et nytt bilde fra våre samlinger. En del av motivene vil være tilknyttet markeringen av skogforskningens 100-årsjubileum i Norge.

 • SJF.1996-01505.jpg
  1/7
  Uke 7: I dag er den store kjærlighetsdagen. I den anledning hyller vi det gode forholdet mellom arbeidshesten og skogsarbeideren. Tømmerkjøreren er Jørgen Larsen fra Hernes. Bildet er tatt vinteren 1971 av tidligere museumsdirektør Tore Fossum i Stavåsen, Elverum.
 • Andorski med skinnfell.
  2/7
  Uke 6: Har du nettopp kjøpt deg felleski? Ukas bilde viser forløperen til felleski: En kort høyreski, kalt andor, som har blitt brukt sammen med en lengre venstreski. Skia er gitt av Trygve Åsheim fra Trysil. En halv meter av skisåla er belagt med skinn som er festet med små jernspiker. Skinnstykket, som gjerne var fra elg- eller reinsdyrsleggen, gjorde at du fikk godt feste i frasparket. Bård Løken /Norsk Skogmuseum.
 • Skogsarbeidere i arbeid i skogen (Trysil).
  3/7
  Uke 5: I vår tid går skogsmaskinene året rundt, men i tidligere tider var gjerne etterjulsvinteren en aktiv periode i skogsarbeidet. Denne uka har vi funnet fram et bilde tatt av vår tidligere museumsdirektør Tore Fossum. Bildet er tatt vinteren 1970 i Trysil i Hedmark. Vi har ikke navnene på de som er avbildet, så hvis noen har denne informasjonen er det av stor interesse for oss. Den ene mannen holder ei motorsag – antagelig Jobu L6, mens den andre holder ei øks, en skant og skyveklave. Begge har en bekledning som hører tida til. På beina har de truger, støvler og vadmelsbukse, og på hodet har de toppluer. Tore Fossum /Norsk Skogmuseum.
 • Isfiske med mortteine i Mjøsa.
  4/7
  Uke 4: Varsel om mildvær gjør at spørsmålet om Mjøsisen legger seg dukker opp. Ved flere anledninger har slutten av januar vært tidspunktet da isen har lagt seg på Mjøsa. Ukas bilde viser isfiske utenfor Hamar by tidlig på 1900-tallet. Bildet er tatt av zoologen og biologen Hartvig Huitfeldt-Kaas (1867-1941). Rusa ble brukt til fangst av agnfisk. Huitfeldt-Kaas forteller at morten ble brukt som agnfisk for å fange ørret, lake og gjedde. Morten ble gjerne lokket inn i rusa med byggryn. Huitfeldt-Kaas, Hartvig
 • Pigghalsbånd SJF.00918
  5/7
  Uke 3: Denne uka presenterer vi et gjenstandsbilde fra museets samlinger. Dette pigghalsbåndet av jern har vært brukt til å verne hunden mot rovdyrangrep. Gjenstanden er gitt av Per Nergård fra Åmot i 1911. Bård Løken/Norsk Skogmuseum.
 • Fra Moelven Våler, Våler Skurlag. Solør, Hedmark. 2016.
  6/7
  Uke 2: Ukas bilde viser en shoveldoser som blander bark og flis som skal brennes i fyringsanlegget. Sagbruket bruker avfallsprodukter fra trelastproduksjonen som energikilde til oppvarming av materialtørkene. Ukas bilde er tatt på Moelven Våler AS (Våler Skurlag), Braskereidfoss i Våler. Bård Løken/ Norsk Skogmuseum.
 • Måling av arbeidskapasiteten til skogsarbeidere
  7/7
  Uke 1: På 1960-tallet var det ønske om å måle skogsarbeiderens arbeidskapasitet. Både hjertefrekvens og oksygenopptak ble registrert. Undersøkelsene ble utført av skogforsøksvesenets egne forskere. Ukas bilde er hentet fra Det Norske Skogforsøksvesen, og det viser skogsarbeideren Gustav Tallakstad (1911-1982) fra Lardal i Vestfold mens han arbeidet i Treschow-Fritzøes skog på Akerholt i Lardal. (SJF-F.009986) Ragnar Strømnes/Norsk Skogmuseum

Skogforskningens 100-årsjubileum

I dag har vi mange forskningsmiljøer som forsker på skog i Norge. Både NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) og NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) står for mye dagens nasjonale skogforskning. Norges Landbrukshøyskole har hatt betydning for utdanning skogforskningen i godt og vel hundre år. Til tross for flere miljøer som jobbet med skogforskningen var det ikke før i 1917 at skogforskningsvirksomheten fikk en statlig finansiering, og ei organiseringen som gjorde virksomheten mer programstyrt og langsiktig. 

Det nye som skjedde i 1917 var at skogforskningsvirksomheten fikk statlig finansiering og ei organisering som gjorde virksomheten mer programstyrt og langsiktig.  

I 2017 vil Norsk Skogmuseum publisere "ukas bilde". Vi vil vise godbiter fra Norsk Skogmuseums bildearkiv, og noen av bildene vil vise motiver fra skogforskningens historie. Bildene vil bli publisert både på Facebook, Instagram og på våre nettsider. Vi håper du vil følge med på bildene vi deler med dere.