TRÅKK i mangfoldig natur

Hvordan lever vi av naturen i Norge? Hva har jakt, fangst, fiske og sanking betydd for folk før og nå? Hvordan forvaltes naturen? Historier om dette får du i utstillingen «TRÅKK i mangfoldig natur». Gir det deg lyst til å ta en tur ut? Kunnskap om hvordan du kan ta vare på vilt, fisk, sopp og bær får du med deg på veien.

  • Interiør i utstillingen Tråkk i mangfoldig natur. 2015
    1/3
    Interiør i utstillingen Tråkk i mangfoldig natur. 2015 Bård Løken/ Norsk Skogmuseum
  • Maur i TRÅKK
    2/3
    Maur i TRÅKK Bård Løken/Anno museum
  • Interiør i utstillingen Tråkk i mangfoldig natur. 2015
    3/3
    Bålplassen, en del av utstillingen Tråkk i mangfoldig natur. 2015 Bård Løken/ Norsk Skogmuseum

Spennende for barn

  • Hør som et rådyr, se som en ørn
  • Lytt til eventyret om bjørnen som ble stubbrumpa, krabb inn i bjørnehiet
  • Fisk i fiskedammen, lær hva slags fisk du får
  • Legg puslespill, lær om dyrs levested og hva de lever av

Høydepunkter i utstillingen

Gjennom lek og fordypning, vitenskap og trolldom, formidles kunnskap om jakt, fangst, fiske og sanking som næring, sport og glede. Alvoret er også med. Er det riktig å drive jakt og fiske? Hvorfor er biologisk mangfold viktig? Hvilke arter trenger et spesielt vern? Hvilke arter er uønsket? Hvordan er rovvilt blitt jaktet og fanget?

I utstillingen kommer du tett på Norges dyreliv, først og fremst arter vi kan jakte på. De fire store rovdyrartene – gaupe, jerv, ulv og brunbjørn – er også med. Du kan se fisken nappe på film eller selv prøve magnetfiske i fiskedammen.

Hva vet vi om sansene til fisk og dyr? Hvordan kan vi overliste dem? I utstillingen finner du eksempler på hvordan jakt, fangst og fiske har vært drevet fra tidlige tider fram til i dag.

Hvor stor del av Norge er nasjonalparker, vernete vassdrag eller villmark? Et kart i stor skala gir svar.

Trenger du hell i fiske og jakt? Svarteboka har oppskrift på det meste.

Fakta for den jaktglade

Visste du at en elghund kan få elgen til å stå i ro? Hunden bjeffer slik at jegeren hører hvor elgen er og kan snike seg inn på skuddhold. En slik stålos varer i minutter og timer. I utstillingen kan du se elgokse og losende elghund i museets mest kjente montasjer fra 1972.

Fakta for den matglade

Visste du at vi trenger hjelp av melkesyrebakterier for å lage rakfisk? Når bakteriene får bryte ned karbohydrater i en matvare dannes melkesyre. Det skaper et surt miljø der skadelige bakterier og sopper trives dårlig. Maten blir mer holdbar og får en konsistens, lukt og smak. Dette har folk har utnyttet, og så lenge før noen visste at bakterier fantes.